Veelgestelde Vragen

Hoe werkt HaarlemWonen?
HaarlemWonen is een advertentiesite die huurders en verhuurders in en rondom Haarlem een platform biedt om met elkaar in contact te komen. Verhuurders kunnen een woning aanbieden, waar woningzoekenden vervolgens op kunnen reageren.

Wat zijn de gebruiksvoorwaarden van HaarlemWonen?
Bij het plaatsen van een advertentie of het reageren daarop gaat u automatisch akkoord met het onze Algemene Voorwaarden. Die kunt u hier terugvinden.

Hoe kan ik contact opnemen met een (ver)huurder?
Als een woningzoekende geïnteresseerd is in een woning, kan deze via de website een bericht en contactgegevens achterlaten. De verhuurder ontvangt dan automatisch een e-mail met deze gegevens en kan hiermee contact opnemen met de geïnteresseerde.

Wat is een goede advertentie?
Een verhuurder hoeft op HaarlemWonen zelf niet na te denken over de vormgeving van een advertentie. Wij hebben een opzet gemaakt, die alleen maar ingevuld hoeft te worden. Een heldere omschrijving en een duidelijke foto zijn belangrijk.

Hoe plaats ik een advertentie?
Via de knop “Zelf uw woning verhuren” in het menu komt u terecht bij een formulier, waar u alle benodigde informatie over de woning kunt invullen. Na een klik op de knop “Woning nu aanbieden” is de advertentie direct zichtbaar in de lijst huurwoningen.

Hoe wijzig ik mijn advertentie?
Na het plaatsen van een advertentie, ontvangt de verhuurder per e-mail een bevestiging van ons. Daarin staat ook een wachtwoord waarmee om in te loggen op HaarlemWonen. Na het inloggen is het wijzigen van een advertentie heel eenvoudig.

Hoe verwijder ik mijn advertentie?
Als u uw woning verhuurd heeft of niet meer wilt verhuren kunt u met uw e-mailadres en wachtwoord inloggen op HaarlemWonen. U kunt dan aangeven dat uw woning niet meer te huur staat en uw advertentie zal dan niet meer als zodanig worden weergegeven.

Hoe weet ik of een prijs realistisch is?
HaarlemWonen doet geen uitspraken over de prijs van een woning. Wij laten het aan woningzoekenden en verhuurders om bijvoorbeeld een puntentelling uit te voeren.

Wat moet ik doen als ik geen bevestiging per e-mail heb ontvangen?
HaarlemWonen verstuurt alleen een bevestiging aan de verhuurder wanneer deze voor het eerst een advertentie plaatst. Van overige of volgende correspondentie verstuurt HaarlemWonen geen bevestiging.
Kijk in uw spamfolder: sommige providers hanteren een standaard spam filter die verkeerd staat ingesteld, waardoor e-mails van HaarlemWonen worden gefilterd of onderschept. Het kan ook zijn dat u uw e-mailadres verkeerd ingevoerd heeft, één typfout is voldoende.

Wat moet ik doen als ik niet meer kan inloggen?
Als een verhuurder zijn wachtwoord vergeten is, kan hij deze opnieuw opvragen op de pagina Login Verhuurder. Het wachtwoord wordt dan opnieuw verstuurd naar het bij ons bekende e-mailadres.

Mag ik namens anderen een advertentie of reactie plaatsen op HaarlemWonen als betaalde agent of dienst?
Ongeoorloofde terbeschikkingstelling van agenten / diensten is verboden. Overtreders worden verwijderd van de website.

Mag ik in mijn advertentie of reactie een link plaatsen naar andere advertentiesites of veilingsites, zoals Marktplaats?
Wij verzoeken gebruikers van HaarlemWonen een vaste prijs bij een advertentie op te geven, om biedingen niet in de hand te werken en niet door te linken naar veilingen elders.

Hoe kan ik de betrouwbaarheid van de (ver)huurder controleren?
Wees alert en laat uw gezond verstand spreken. Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn is dat meestal ook zo. Probeer verder persoonlijk contact te stimuleren, zodat u weet met wie u zaken doet. Stel een kennismakingsgesprek voor en stel een huurcontract op voordat er wordt betaald of sleutels worden overgedragen. Maak daarin duidelijke afspraken over huurprijs, huurperiode, eventuele servicekosten en huisreglementen.

Hoe herken ik een oplichter?
Uit telefoongesprekken of e-mails blijkt dat de (ver)huurder gebrekkig Nederlands spreekt. De (ver)huurder heeft haast met het afronden van de deal of geeft aan niet persoonlijk aanwezig te kunnen zijn in verband met verblijf in het buitenland. Het kan ook zijn dat de (ver)huurder vraagt om enkele betalingen voor te schieten en gebruik wil maken van een anonieme betaalmethode of tussenpersoon. Wees scherp op dit soort signalen en laat u niet dwingen tot een overhaaste beslissing.

Hoe bescherm ik mijn gegevens?
Pas goed op met welke gegevens u waar achter laat. Geef bijvoorbeeld iemand die u niet vertrouwt nooit zomaar uw bankgegevens of een kopie van uw identiteitsbewijs. Open verder geen bestanden of links in e-mails van mensen die u niet kent.

Wat is sleutelgeld?
Sleutelgeld is een bedrag dat een verhuurder of vertrekkende huurder soms eist, zonder dat daar verder iets tegenover staat. Sleutelgeld is niet toegestaan in Nederland en kan worden teruggevorderd via de kantonrechter. Onder sleutelgeld valt niet de borgsom of een vergoeding voor gecertificeerde sleutels, omdat deze worden gerestitueerd na de huurperiode.